De Proeftuin-wijken
Het Eiland, Sneek
Vanuit de GOW! Proeftuin hebben we in deze wijk meegedacht over de circulariteit opgaven en maatregelen voor de woningen. Daarnaast is nagedacht hoe dit op een eenvoudige manier richting bewoners gecommuniceerd kon worden.
Metabolisch onderzoek
Zo hebben we een metabolisch onderzoek naar circulaire stromen uitgevoerd. Dit betekent dat er een inventarisatie is gedaan op het gebied van energie, mobiliteit, voedsel en dergelijke en er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt. Daarna hebben we een bezoekersavond opgezet voor bewoners, waar op basis van de energiemixmethode op ruimtelijk niveau zichtbaar is gemaakt wat bepaalde keuzes voor hen betekenen. Bewoners en gemeenteambtenaren konden hun keuzes duidelijk maken op een grote plattegrond door dingen aan te geven en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Deze uitkomsten gebruikt de gemeente in de concretisering van het wijkplan om Het Eiland duurzamer te maken.
Fysiek en online bezoekerscentrum
Naast een bezoekersavond hebben we voor de bewoners in Sneek zowel een fysiek als online bezoekerscentrum gerealiseerd (OBC). Het fysieke experience center dient als een ontmoetingsplek waar de deelnemers van de GOW! gepresenteerd kunnen worden en kunnen samenkomen met bewoners van de wijk. Ook dient het als communicatiemiddel voor de gemeente en woningcorporaties. In het centrum wordt de wijk inzichtelijk gemaakt door middel van een fysieke maquette.
Het OBC is opgezet door The Imagineers en werkt als interactieve website. Hierin is een logische klantreis verwerkt en is van de fysieke maquette een digital twin gemaakt. We zijn nog bezig het OBC en de maquette door te ontwikkelen en van meer informatie te voorzien, zodat wijkbewoners meer meegenomen worden in de wijkontwikkeling.
Oogstscan
Tot slot hebben we hier de vrijkomende materialen uit de te slopen woningen uit de wijk in beeld gebracht. Dit is gebeurd door een oogstscan van New Horizon, een innovatie van hun. Hierdoor is inzichtelijk geworden welke materialen hergebruikt kunnen worden voor nieuwbouw. Over deze oogstscan is een openbare workshop gehouden waarbij ruim 30 personen vanuit verschillende disciplines binnen het bouwproces aanwezig waren.
De Greiden, Heerenveen
De vraag naar verduurzaming in De Greiden kwam in eerste instantie vanuit de bewoners uit de wijk. Zij willen graag dat hun woningen gerenoveerd worden, zodat ze een lagere energierekening hebben, toekomstbestendig zijn en hun wijk gasvrij wordt. De GOW! Proeftuin ondersteunde de energiecoöperatie en de gemeente in hun doelstellingen, door mee te denken aan het enthousiast maken van particulieren en bij te dragen aan het op een gestructureerde manier inzichtelijk maken van de juiste maatregelen (het Verduurzamingskompas).
Projectbureau
In samenwerking met de overkoepelende organisatie van energiecoöperaties in Friesland, de gemeente en uitvoerende verduurzamingspartijen wordt gesproken over het opzetten van een projectbureau. Dit om de versnelling van verduurzaming binnen wijken te kunnen realiseren.
Metabolisch onderzoek
Ook voor de Greiden is een metabolisch onderzoek uitgevoerd en zijn tweetal scenario’s uitgewerkt. Dit is gedaan met behulp van bewoners uit de wijk en een aantal ambtenaren op het gebied van ruimte, duurzaamheid, mobiliteit en wijkbeheer. Voor de analyses is ingezoomd op een stukje van de wijk: de Zijlroede.
Online bezoekerscentrum
Om particulieren enthousiast te maken over het verduurzamen van de wijk, is gekeken om ook hier een online bezoekerscentrum te realiseren. De oplevering vindt plaats rond de zomer van 2023. Hierna neemt de energiecoöperatie dit verder in beheer.
Verduurzamingskompas
Van Wijnen heeft in samenwerking met The Imagineers het Verduurzamingskompas ontwikkeld. Het Verduurzamingskompas geeft inzicht in de verduurzamingsscenario’s per woningtype. Zo krijg je inzicht in de verwachte vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Met behulp van dit kompas kunnen verschillende maatregelenpakketten van een woning op een gemakkelijke manier met elkaar vergeleken worden, waarna een offerte aangevraagd kan worden. Naar verwachting zal de eerste particuliere woning in De Greiden verduurzaamd worden in de 2e helft van 2023. Daarna komt een vervolg met ruim 20 woningen.
Bargeres, Emmen
Deze wijk is gepositioneerd tussen een mooi groot groen gebied en het centrum van Emmen. Richting het centrum kan de wijk meer verdichting gebruiken, zodat de overgang logisch wordt en er een meer divers woningaanbod ontstaat. Aan de kant van het Bargerbos is juist ruimte nodig om het groen de wijk in te krijgen. Vanuit de GOW! Proeftuin hebben we gewerkt om deze visie om te zetten in concrete maatregelen, zodat er een wijkuitvoeringsplan ontstaat en transformatie kan beginnen.
Verduurzaming Rolderbrink
We hebben aan de gemeente een voorstel gedaan voor een ontwerpplan van een deel van de Bargeres: De Rolderbrink. Van dit deel van de wijk is een analyse gedaan en een visie uitgewerkt, waarna is gekeken naar mogelijke concrete maatregelen die getroffen kunnen worden op gebied van verkeer, groen, water en verduurzaming van de woningen.
Planvorming woning & openbaar gebied
Met deze integrale kijk naar de woningen en het openbaar gebied wordt een wijk ontwikkeld die weer klaar is voor de toekomst. Mocht dit slagen, dan kan een dergelijke aanpak toegepast worden in de wijk en mogelijke andere wijken met een vergelijkbare vraag.
Ten Post, Groningen
Vanuit het dorp Ten Post kregen we de vraag mee te denken over verduurzaming en aardgasvrij maken van de woningen. Deze vraag kwam op tafel naar aanleiding van de versterkingsopgave die het dorp raakt.
Ten Post ligt in het aardbevingsgebied. De gemeente had gesprekstafels opgezet met verschillende onderwerpen, zodat het dorp op een grootschaliger manier aangepakt zou kunnen worden als de versterkingsopgave ten uitvoering zou komen. Ook is een onderzoek uitgevoerd door een gerenommeerd adviesbureau over de vraag of een warmtenet een goede optie zou zijn in het dorp. Het opvolgende onderzoek is in 2023 uitgevoerd.
Inmiddels is gebleken dat de versterkingsopgave vertraagt en heel versnipperd wordt uitgevoerd doordat woningen in verschillende regelingen vallen. Hierdoor is een wijkplan, of in dit geval dorpsplan, minder van toepassing op het dorp als geheel. Om wel een aantal bewoners tegemoet te komen die op korte termijn aan de slag wilden met hun woning hebben we deze een individueel verduurzaming advies aangeboden.
Binnen de GOW! Proeftuin komt Ten Post als wijk/dorp te vervallen.